Voedingsbeleid Kinderopvang Eigenwijs

Het voedingsbeleid van kinderdagverblijf Eigenwijs is er op gericht voor ieder kind voldoende en verantwoorde voedingsmiddelen te verzorgen. Dit voedingsbeleid is tot stand gekomen met inachtneming van de adviezen die door het voedingscentrum worden gegeven.

Baby’s
Bij de baby`s wordt er zuigelingenvoeding Nutrilon 1 en 2 of Hero 1 en 2verstrekt, andere voeding dient door de ouder te worden meegegeven i.v.m. houdbaarheid. De zelf meegenomen voeding mag alleen in poedervorm aangeleverd worden.

Indien de baby borstvoeding krijgt, kan de moeder bij kinderdagverblijf Eigenwijs zelf de baby komen voeden of de afgekolfde borstvoeding gekoeld of ingevroren meegeven.

De oudere baby`s krijgen bruin brood met margarine en smeerkaas, smeerworst, kaas of kalkoenfilet. Dagelijks krijgen zij een vers gemaakte fruithap en een beker yoghurt of karnemelk aangeboden. Als drinken krijgen zij roosvicee op diksap aangeboden.
Als eventueel tussendoortje: soepstengel, rijstwafel, cracker of liga.

Dreumesen en peuters
De dreumesen en peuters gaan 's morgens rond 9:30 uur vers fruit eten en er wordt roosvicee of limonade gedronken.

Om ongeveer 12:00 uur eten ze bruin brood. De eerste boterham met margarine en hartig beleg, hierna mogen ze ook kiezen uit zoet beleg.
Ze drinken hierbij een beker karnemelk.
De kinderen die tussen de middag wakker zijn krijgen als ze willen nog een beker diksap of water. In de zomer krijgen kinderen extra te drinken.

Om ongeveer 15:00 uur wordt er een crackertje, biskwietje of rijstwafel gegeten en een beker yoghurt gedronken. Hierna mogen zij nog wat limonade als zij dit willen.

Met verjaardagen van de pedagisch medewerker of feestdagen wordt er tussen de middag wel eens pannekoeken, poffertjes, broodje knakworst etc. gegeten. Bij warm weer wordt er ook wel eens op een water ijsje getrakteerd.
Een kind krijgt jaarlijks nogal wat traktaties aangeboden, bij verjaardagen of als iemand afscheid neemt. Eigenwijs adviseert om een passende hoeveelheid snoepgoed te gebruiken als traktatie voor uw kind. Eigenwijs streeft ernaar om een kind met een dieetvoeding ook mee te laten genieten door een aangepaste traktatie aan te bieden.

Kinderdagverblijf Eigenwijs biedt een basispakket aan voeding aan:

  1. Nutrilon, Hero
  2. karnemelk, karnemelk, yoghurt/vla
  3. limonade, roosvicee, diksap, appelsap
  4. crackers, soepstengels, rijstwafels, ontbijtkoek
  5. fruit en fruithap
  6. bruin brood
  7. hartig beleg (smeerkaas/worst, kaas, vleeswaar)
  8. zoet beleg (appelstroop, jam, vruchtenhagel, pindakaas)

Wanneer de kinderen andere voeding gebruiken, bijvoorbeeld dieetvoeding, dan wordt er vooraf overlegd of het kinderdagverblijf de voeding aanschaft of dat de ouder het zelf moet meenemen.